SAVUNMA MEKANİZMASI: KARŞIT TEPKİ OLUŞTURMA NEDİR?



    Karşıt tepki oluşturma önceki yazılarımda bahsettiğim bir diğer savunma mekanizması olan bastırmanın bir uzantısı ve güvencesi  olarak kabul görse de diğer savunma mekanizmalarından farklı bir yönü olduğu da göz ardı edilemez. Bu savunma mekanizması kişilikte kalıcı ve kesin bir değişiklik yarattığı için genellikle diğer savunma mekanizmalarının kullanılmasına gerek kalmaz. İdealleştirilmiş benliği gerçek benliğe en çok yabancılaştıran savunma mekanizmasıdır.
        "Karşıt-tepki oluşturma mekanizmasını kullanan insan, gerçekte yaşamak istediği, ancak yaşarsa suçlanacağı isteklerini kışkırtabilecek her türlü durumu, diğer insanlar tarafından olağan karşılanmasına karşın "çılgınlık" olarak niteler ve lanetler." (Geçtan,1975). Yani duygunun abartılı şekilde dile getirilmesi bize sadece o duygunun varolmadığını, karşıt duyguyu baskı altında tutmaya çalıştığını anlatır. Düşmanca duygular sevgi gösterilerine, cinsel istekler ahlak savunulucuğuna, eşcinsel istekler karşı cinse aşırı ilgiye sebep olabilir. Kişi bu şekilde istenmeyen duygulara karşı kalın bir duvar örmüş olur ve bu duygulanımları bilinçten uzak tutar.  Komşusuna karşı nefret duyan kişinin bunu ona aşırı sevgi ve ilgi olarak gösterebilmesi, kişinin eşcinsel duygularının varlığını kabul etmek istememesiyle eşcinsel bireylere aşırı tepki göstermesi, onların ülkeden kovulması gerektiğini düşünmesi veya sevgi ihtiyacı olan ve ve bu ihtiyacı hiç karşılanmamış birinin sokakta el ele yürüyen sevgililere nefret beslemesi, buna aşırı tepki göstermesi bu mekanizmaya birkaç örnek olabilir.
Bazen bu bilinçaltı duygular o kadar kuvvetli olur ki kişi bu dürtüsel tehlike karşısında yeni savunma mekanizması yaratmak yerine kişilik yapılanmasında değişikliğe gider ve tehlikeye devamlı hazır olmaya çalışır. Kişide bu mekanizmanın yerleşmesi çoğu kez obsesif-kompulsif bozukluğun ortaya çıkmasına neden olur.

Kaynaklar:
1. Tükel, R.,  (2015, Aralık), Freud Okumaları, Bağlam Yayıncılık, İstanbul.
2. Geçtan, E., (2013, Kasım), Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar, Metis Yayınları, İstanbul.

Yorumlar